Evangelium podle svatého lotra

9. 1. 2013 17:09
Rubrika: Tipy na čtení

Před mnoha lety mě na konci jedné přednášky jeden anonymní "lotr" vyzval: "Guy, proč nenapíšeš evangelium pro lumpy? My, týpci z ulice, to moc nechápem. Ty bys věděl, jak nám to vysvětlit." Nastalo všeobecné veselí v sále. A dalších patnáct let se nic nedělo.


Tak začíná úvod ke knize Evangelium podle svatého lotra, kterou napsal kněz a vychovatel Guy Gilbert. Ve Francii je velmi populární osobností nejen díky svým přednáškám a řadě vydaných knih, ale především pro svou práci s "lidmi ulice". Pokud byste jej potkali, těžko byste hádali, že je služebníkem Páně. S dlouhými prošedivělými vlasy a v kožené bundě vypadá spíše jako vysloužilý rocker. Ale právě tato vizáž mu umožňuje zapadnout na ulici a najít cestu k lidem, kteří žijí na okraji společnosti. Je pro ně k dispozici, naslouchá jim, udržuje s nimi kontakty, i když někteří z nich opakovaně upadají do problémů. Pro mladé založil ve Faucon farmu, na které mladí delikventi pracují se zvířaty. Nedokáže zachránit všechny, ale s mnohými se mu to povedlo. Guy Gilbert je krásným příkladem člověka, který evangelium nejenom čte, ale hlavně žije.

Kniha Evangelium podle svatého lotra nabízí pohled na evangelijní události (a na víru obecně) z poněkud jiného úhlu, než jsme obvykle zvyklí. Je souborem zamyšlení a úvah k vybraným úryvkům z Písma. Autor čerpá z vlastních zkušeností života mezi problematickou mládeží, delikventy a vězni. Ale tato kniha rozhodně není určena jenom "lotrům". Má co nabídnout každému, kdo se chce podívat na evangelium nově, i když někdy možná trochu překvapivě. Má co nabídnout každému, kdo si chce uvědomit dopad evangelijních událostí i na život v dnešní době.

Ukázka z knihy:
Fanatici si berou Boha do svých služeb. Věřící slouží Bohu. Každé náboženství, které chce prožívat blahoslavenství, musí sloužit Bohu. V každém náboženství můžeme najít něco dobrého a něco špatného. Blahoslavenství jsou chartou křesťana. 
Blahoslavení ti, kteří se podělí s hladovějícími. Náš svět se nerozděluje na nevěřící a věřící, na teroristy a zastánce práva nebo na zlé a dobré. Svět se dělí na ty, kteří se můžou najíst, když mají hlad, a ty, kteří tu možnost nemají.

Úryvek rozhovoru s G. Gilbertem pro TV Noe najdete na stránkách katolického týdeníku.

Zobrazeno 1225×

Komentáře

růžetrnitá

Knihu jsem četla jedním dechem a moc se mi neotřelý pohled autora líbil. Vřele doporučuji.

estralota

Taky jse četla a mohu jen doporučit...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka